Μαρία Ψυχουντάκη

Μαρία Ψυχουντάκη

Ψυχολόγος & Αθλητική Ψυχολόγος - Καθηγήτρια στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και στο Τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ

Διδάσκει τα μαθήματα: «Αθλητική Ψυχολογία», «Αναπτυξιακή Ψυχολογία» και «Άσκηση και ψυχική Υγεία».

Έχει βασικές σπουδές τόσο στη Φυσική Αγωγή όσο και στην Ψυχολογία. Από το 1989 μέχρι σήμερα έχει εμπειρία ως σύμβουλος αθλητών υψηλού επιπέδου (Αθλητικές Ομοσπονδίες και Σύλλογοι Ελλάδας, Κύπρου, Ολλανδίας και Ολυμπιακή Επιτροπή Κύπρου ή με μεμονωμένους αθλητές από Ελλάδα, Κύπρο, Ολλανδία, Σερβία, Πορτογαλία). Για 10 χρόνια (2006-2017) υπήρξε αθλητική ψυχολόγος στην Ακαδημία ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού όπου δημιούργησε ένα πρόγραμμα ψυχολογικής εκπαίδευσης – προετοιμασίας των νεαρών παικτών, συνεργαζόμενη με όλους τους εμπλεκόμενους: Διευθυντή, Προπονητές, Αθλητές και Γονείς.

Μεταφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία της με διαλέξεις προς αθλητές, προπονητές, γονείς και το ευρύτερο κοινό. Καλύπτει ένα μεγάλο εύρος θεματολογίας από την αθλητική ψυχολογία, όπως είναι η ανάπτυξη και η προετοιμασία των αθλητών, επικοινωνία και ηγετική συμπεριφορά προπονητών, θέματα που αφορούν στους γονείς- και τη γενική ψυχολογία, όπως η προσωπική ανάπτυξη του ατόμου, η διαχείριση του άγχους κ.ά.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν σε θέματα εφαρμοσμένης αθλητικής ψυχολογίας (ατομικά και ομαδικά αθλήματα). Έχει λάβει μέρος σε Ευρωπαϊκά προγράμματα σχετικά με τη Φυσική δραστηριότητα και την ψυχική υγεία [MENS (2017-2018), ASAL (2019-2020), ELISA (2021-2023)].

Από το 2000 έως το 2010 ήταν υπεύθυνη έκδοσης του περιοδικού της Αθλητικής Ψυχολογίας στην Ελλάδα. Έχει την επιστημονική επιμέλεια και συν-επιμέλεια σε τέσσερα ακαδημαϊκά συγγράμματα από τον επιστημονικό χώρο της αθλητικής ψυχολογίας.

Από το 2000 έως το 2004 ήταν Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθλητικής Ψυχολογίας και από το 2003 έως το 2007 ήταν Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αθλητικής Ψυχολογίας (FEPSAC). Από το 2015 έως το 2017 ήταν μέλος της ομάδας Task Force on Sport Psychology της EFPA για τα κριτήρια αναγνώρισης του κλάδου της Αθλητικής Ψυχολογίας. Είναι μέλος διαφόρων εθνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών ψυχολογίας και αθλητικής ψυχολογίας.